Uncategorized

De verschillen tussen nachtmerries en herbelevingen

Het woord klinkt liever dan de werkelijkheid doet vermoeden, ik zou willen dat het woord de betekenis zou hebben van liefelijke merries die door het maanlicht galopperen, maar dat is jammer genoeg niet zo, mijn nachtmerries zijn vreselijk en gruwelijk. Ik begrijp echt mijn grijze massa niet, wat heb ik nu aan deze gruwel ik leer alleen nog meer angst te voelen dan ik al voel.

Ik kan niet eens zeggen of ik nachtmerries erger vind dan herbelevingen, want ze zijn beide vreselijk. Het verschil tussen mijn nachtmerries en herbelevingen is waarschijnlijk dat ik nachtmerries alleen heb tijdens de korte slaapmomenten in de nacht, en dat herbelevingen er zowel dag als nacht zijn. Herbelevingen zijn zoals het woord al zegt, letterlijk het herbeleven wat ooit is gebeurd, tot in detail beleef ik allerlei vreselijke gebeurtenissen weer maar dan nu, op de meest vreemde plekken en tijdstippen komen ze uitgelokt door triggers. Ik probeer deze triggers te leren herkennen zodat ik er beter mee leer omgaan. Herbelevingen heb ik ook vaak na een nachtmerrie, soms gaan ze zonder dat ik er de macht over hebt, erin over. Echt vreselijk is dat, het niet meer te beseffen wat nu onwerkelijk of werkelijkheid is, niet meer weten wat het hier en nu is.

Als ik maar niet in slaap val overdag, heb ik gelukkig geen last van nachtmerries.

Als ik probeer uit te leggen wat voor mij een nachtmerrie nu eigenlijk is, neem ik als voorbeeld vies wasgoed. Normaal sorteer je wasgoed op kleur, en de fijnheid van het materiaal, zodat het op de juiste temperatuur en met de juiste kleuren uit gesorteerd met elkaar gewassen kan worden. Een nachtmerrie is in vergelijking hetzelfde als die ongesorteerde was. Alles bij elkaar ongesorteerd door elkaar met een te hete temperatuur, alle kleuren zullen zich mengen met elkaar, en alles krimpt, verkleurd of wordt vormeloos. Niets is meer dan zoals het was, alles ziet er onwerkelijk uit.

Zo werkt het in mijn nachtmerrie ook, een gemene brei van wekelijkheid met onwerkelijkheden door elkaar heen gehutseld. Het meest gruwelijke van nachtmerries is dat ze zo in veelvoud en heftigheid terug kunnen komen. Zelfs als je al wakker wordt en weer in slaap valt, dan kan het zijn dat ze gewoon doorgaan waar ze gestopt zijn, dit maakt het steeds net heftiger dan vorige keren, met details van andere nare ervaringen, en ze maken de mooie belevenissen naar en angstig. 

Alles loopt door elkaar heen, dit is vreselijk verwarrend en maakt mij erg bang en depressief. Elke keer als ik midden in de nacht ervan wakker word neem ik mij voor niet meer te gaan slapen, vooral niet te gaan slapen, want daar wil ik echt niet meer naartoe, het weer meemaken maar nog gruwelijker dan ooit ervoren. Ik probeer echt aan de meest leuke dingen te denken die er te beleven zijn voor ik ga slapen, maar de angst bekruipt mij zodra de avond begint en het bedtijd gaat worden. Ik probeer er echt niet aan te denken, maar de ondermijnende negatieve gedachtes dringen elke avond weer aan mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *