Uncategorized

Vermijdingsgedrag

In mijn leven is vermijdingsgedrag een rode draad die overal doorheen loopt, en waardoor ik letterlijk vast ben gelopen. Vermijding gedrag hoeft niet negatief te zijn, je hoeft ook niet alles te verdragen in het leven, dus Iedereen vermijdt, en bij iedereen zal het weer anders zijn, en vermijden heeft ook zijn positieve kanten, het kan je beschermen. Het belangrijkste is dat het gedrag je niet in alles gaat belemmeren, en je zoveel gaat vermijden dat het onleefbaar wordt voor jezelf, of anderen om met jou te kunnen leven.

Onleefbaar voor getraumatiseerde maar ook voor hun naasten, zoals partners, familieleden en kennissen. Want iedereen begrijpt het tot aan een bepaald punt, en daar gaat een getraumatiseerde in verder, dieper, heftiger, het is moeilijk te begrijpen waarom ze niet meer mee willen gaan winkelen, naar verjaardagen, niet in het donker naar buiten willen, niet uit hun huis durven te komen, dit “vreemde” “vermijding” gedrag is voor beide partijen pijnlijk en moeilijk om mee om te gaan.

Om je te kunnen inleven in vermijding, pijn, het verdriet en de angsten die veel getraumatiseerde hebben, is een lange adem nodig. Begrijpen waarom mensen vermijden, terwijl het toch verstandiger is om het aan te gaan, is het moeilijkst uit te leggen materie die er is. Je ziet niets aan de buitenkant van een persoon, ze praten, lachen, vertellen je de meest gemotiveerde verhalen, en excuses om maar niet te doen waar ze angstig voor zijn. Het is ook niet uit te leggen dat ze op elk moment de vreselijkste dingen beleven, waardoor ze ongewild expert worden in het vermijden en er alles aan doen om zoveel mogelijk alle pijn verdriet, angst niet te hoeven voelen, niet te laten zien aan de wereld dat ze het niet aan kunnen. Dus er is veel vasthoudendheid nodig, vertrouwen te winnen, en heel veel liefde te geven, en heel veel kunnen incasseren, want het lijkt vaak dat je er niets voor terug krijgt, het een bodemloze uitzichtloze situatie is. Getraumatiseerden moeten het zelf gaan inzien, en het vertrouwen terugkrijgen, en zonder professionele hulp gaat ze dat niet lukken, want dan gaan ze pas het echt leren wat het is om niet te vermijden, maar het aan te gaan, het onder ogen te komen, te leren dat het vermijden steeds meer pijn geeft, in plaats dat het wat oplost, en dat er niets en niemand meer voor je is uiteindelijk als je het blijft doen.

Eén reactie

 • Lucas

  Hoi Marianne,

  Ik lees je website trauma in beeld met veel herkenning en bijzondere uitleg.
  Ik ben ook c-ptsser en ga in 2022 naar het trauma centrum in Vorden als ik goed door de intakes kom.
  Psytrec is mij ook aangeraden, maar dit spreekt mij minder aan omdat daar veel aan sport wordt gedaan en hun benadering in wat ik zie en lees komt mij niet sympathiek over. Je hebt al een lange weg achter je en je bent door vallen en opstaan gekomen waar je nu staat.

  Ik heb sinds 2019 de diagnose en heb nu een WIA uitkering, waarin wel verwacht wordt dat ik passend werk zoek.

  Ik heb in mijn leven seksueel geweld meegemaakt en o.a. veel agressie incidenten e.a. ernstige trauma’s die mij blijven achtervolgen, mijn dagelijks leven negatief beïnvloeden. Maar daarover misschien een andere keer. Zelf ben ik 62 jaar oud/jong, getrouwd en 2 kinderen en ben begeleider geweest in zorg en welzijn. Tenslotte ben ik actief als ervaringsdeskundige om mensen te ondersteunen in de weg naar herstel.

  Kun je iets meer vertellen over de behandeling die je gehad hebt in Vorden ?

  Graag hoor ik van je,

  Met vriendelijke groet,
  Lucas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *